Zonwering belangrijkst in strijd tegen hitte en stroomverspilling

In de winter gebruiken we energie om onze huizen te verwarmen, maar ook in de zomer worden in Nederland grote hoeveelheden energie gebruikt om het tegenovergestelde te bereiken: het koelen van huizen en vooral kantoorpanden. Eigenlijk is er een eenvoudige oplossing: de klassieke zonwering.

Nu onze zomers steeds heter worden, wordt het koelen van gebouwen een steeds groter probleem. Niet alleen omdat dat belangrijk is voor het comfort en de gezondheid van mensen, maar ook vanwege het sterk oplopende energiegebruik van het groeiende aantal airco’s.

En dat terwijl de belangrijkste koelmaatregel goedkoop, energiezuinig en al jaren voorhanden is, maar vaak wordt overgeslagen: de zonwering.

“De zon weren is de allerbelangrijkste maatregel om huizen en kantoren koel te houden”, zegt Jeroen Kluck, lector Klimaatbestendige Stadsinrichting aan de Hogeschool van Amsterdam.

Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van uitvalschermen, screens of overstekken. 2Advise bouwadvies kan u er alles over vertellen. Neem gerust contact met ons op voor advies.