Eerste Kamer wil saldering zonnestroom in stand houden

Het voorstel van demissionair minister Jetten (Klimaat en Energie) om de zogeheten salderingsregeling voor zonnestroom af te schaffen, lijkt te sneuvelen in de Eerste Kamer. Dat betekent dat eigenaren van zonnepanelen ook in de toekomst waarschijnlijk subsidie krijgen voor de stroom die ze opwekken en niet zelf gebruiken. UPDATE 13 februari 2024: inderdaad wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen de komende jaren niet afgebouwd.

De salderingsregeling is in 2004 ingevoerd. Mensen kunnen daardoor de stroom die ze in de zomer opwekken wegstrepen tegen de duurdere stroom die ze in de winter afnemen van het net. Dat levert een lagere energierekening op, waardoor de aanschaf van de panelen sneller terugverdiend kan worden.

Jetten wil van de regeling af, omdat zonnepanelen inmiddels zo goedkoop zijn geworden dat ze ook zonder saldering nog een goede investering zijn. Bovendien wordt een deel van het financiële voordeel nu betaald door mensen zonder panelen, zo redeneert hij.

Door de toename van het aantal zonnepanelen zijn er meer pieken en dalen in het aanbod van elektriciteit. Energiebedrijven moeten steeds meer geld uitgeven om het net in balans te houden en die kosten berekenen ze door aan al hun klanten.

Meer weten over zonnepanelen? Neem contact met 2Advise bouwadvies op!